Moa Gürbüzer hade arbetat som terapeut och socionom i många år, och det var mot bakgrund av de erfarenheterna som hon bestämde sig för att förändra samhällets inställning till alkohol genom att 2013 starta MRG Wines som utvecklar, producerar och distribuerar alkoholfria viner. Idag finns vinerna till försäljning runt om i världen och företaget omsätter 30 miljoner kronor.
För sina framgångar med att påverka vinbranschen tilldelades Moa 2016 utmärkelsen Årets Nybyggare, som kung Carl XIV Gustaf delar ut till företagare med utländsk bakgrund som har skapat snabbväxande tillväxtbolag. I år, 2019, utsågs Moa till “Årets Kvinnliga Stjärnskott” vid EY Entrepreneur Of The Year.
Som ett led i att verka för alkoholfria alternativ har Moa startat podcasten “Med eller Utan” där alkoholens bra respektive dåliga sidor diskuteras med gäster. Moas vision är att frågan ”med eller utan alkohol” ska bli lika självklar som ”med eller utan mjölk i kaffet”.
Varför valde du att utveckla just alkoholfria viner?
– Under mina år som socionom och terapeut arbetade jag mycket med alkoholrelaterade familjeproblem och jag såg hur framförallt barnen for illa. Barn som lever med alkoholberoende föräldrar blir otrygga och får ångest, det syns i deras ögon. I Sverige växer runt 100 000 barn upp i alkoholiserade hem, och det ser likadant ut i många andra länder. Alkohol har en central plats i vårt firande av högtider eller andra händelser, och många vågar inte tacka nej av rädsla för att bli utanför. Jag vill inte förbjuda alkohol, men jag är fast besluten om att förändra inställningen till den och vill göra det långsiktigt. Jag känner att riktigt goda alkoholfria viner är rätt väg att gå.
Hur var det att starta eget efter många år som anställd?
– Jag hade arbetat som behandlare under många år så visst var det en omställning. Jag hade ingen erfarenhet av företagande, jag visste inte ens hur man skrev en faktura, men jag hade en övertygelse om att jag ville göra skillnad för människor som faller utanför och för de barn som jag hade träffat. Jag hade en vision om ett samhälle där alkohol inte har så stor betydelse, och jag ville hjälpa till att bryta normen genom att ge människor goda alternativ när vi frågar om de vill ha vin med eller utan alkohol. För att komma igång tog jag kontakt med Almi som trodde på mig och de hjälpte mig med målgruppsanalyser, prisstrategi och kalkyleringar. Att de gillade min idé bidrog till att jag vågade satsa, men den första tiden varvade jag jobbet som terapeut med uppstarten av företaget.
Är det svårt att ändra attityden till alkohol?
– De som säger nej till alkohol måste ofta förklara sig och anses vara tråkiga, så det gäller att kunna stå emot grupptrycket. Det har heller inte funnits några bra alkoholfria alternativ, och därför har vi tagit fram både vin och champagne som gott och väl matchar de alkoholhaltiga. Jag ser att fler och fler väljer alkoholfritt av olika skäl, och jag hoppas att vi kan bidra till att trenden fortsätter.
Vad är det som gör MRG Wines unikt?
– I första hand att vi alltid utgår från våra värderingar, vi vill förändra inställningen till alkohol och inte bara sälja en produkt. Det andra är att vi gör alkoholfria viner som smakar som riktigt vin, oavsett om det är rött, vitt, rosé eller mousserande. Alla våra viner utgår från vanligt vin av handplockade druvor från gårdar som vi har valt ut, och som sedan lagrats på fat enligt traditionen. När vinet är färdigt gällande karaktär och smak avalkoholiseras det genom en egenutvecklad teknik som gör att vinet behåller sina naturliga smaker och aromer. Nu låter det kanske enkelt, men det har varit en lång process.
Hur har processen från idé till färdigt vin sett ut?
– Jag kunde ingenting om vinproduktion eller teknik, så jag tog bland annat hjälp av min son som är kemist. Vi hyrde in oss i en dryckesfabrik och jobbade fram en avalkoholiseringsprocess som gör att smakerna ändå består. Vi började producera ett mousserande vin 2012 och jag kontaktade Richard Juhlin, Sveriges främste champagnekännare, för att fråga om han ville samarbeta med mig, och efter viss tvekan sa han ja.
Vad har samarbetet med Richard Juhlin betytt?
– Allt! Jag kände att jag behövde en branschkunnig person för att kunna bygga ett starkt varumärke, och om jag hade Richard som frontfigur skulle det hjälpa till att höja statusen på produkterna. Han var jättetveksam i början, men jag lyckades smitta honom med min entusiasm, och han sa ja till att ha sitt namn på etiketten för de mousserande vinerna. Det var ett stort och avgörande ögonblick för företagets framtid. Jag hade också skrivit ett avtal med en fransk producent om att jag skulle tillverka 25000 flaskor och det skulle kosta ofattbara en miljon kronor. Det var med skräckblandad förtjusning jag tog emot de 30 pallarna med flaskor.
MRG:s viner innehåller inga kemiska tillsatser, varför är det viktigt för dig?
– Vi ställer höga krav på allt från våra producenters råvaruhantering till slutproduktens kvalitet och karaktär. Vår ambition är att så långt det är möjligt framställa vin i en naturlig process där vinet tillåts jäsa långsamt och av egen kraft under minst ett år, istället för att tillsätta E-ämnen och avalkoholisera det snabbt. Våra viner innehåller enbart noga utvald druvsaft, druvsocker och de sulfiter som bildas naturligt under jäsningen. Vi är också måna om att de röda vinerna innehåller höga halter av resveratrol, som är en potent antioxidant som är bra för hjärtat, antiinflammatorisk och virushämmande. Skulle det hända att något smakämne tillsätts framgår det alltid av innehållsdeklarationen.
Vilka utmaningar har du haft under vägen med MRG Wines?
– Jag har nog gjort alla misstag man kan göra som entreprenör. Jag visste ju ingenting om varken företagande eller vinproduktion, så jag fick börja från grunden, och jag fick mycket hjälp av Almi och Business Region Göteborg. Bara en sådan sak som målgrupper. Det var inget jag hade tänkt på utan jag trodde att jag skulle kunna nå alla med samma etikett. Det har tagit tid men det har gått bra, och jag har lärt mig att sätta upp tydliga mål och värderingar som fokuserar på nyttan för individen och samhället. Jag brinner verkligen för det här!
Hur ser du på ägande och externt kapital?
– När jag presenterade min idé för olika investerare var det ingen som trodde att jag skulle lyckas, och därmed ville de inte satsa några pengar. Istället investerade jag mina besparingar och lånade av familj och vänner, och till och med av min hårfrisörska. Tack och lov har försäljningen gått bra och jag har kunnat betala tillbaka allt jag lånade.
Var kan man köpa vinet och hur har du tänkt kring internationalisering?
– Jag hade redan tidigt en plan för expansion utomlands och vi säljer på export till flera olika länder runt om i världen, även om våra största kunder är Systembolaget i Sverige och Vinmonopolet i Norge. I Sverige har vi också restauranger, hotell och konferensanläggningar som kunder. Vi säljer en hel del via e-handel och den digitala världen gör att det går fort att expandera, men det krävs kunskap och noggranna förberedelser.
Hur ser du på framtiden?
– Jag ser MRG Wines som en rörelse med syftet att förändra alkoholkulturen, och jag vill gärna skapa den här förändringen tillsammans med andra aktörer. Mitt mål för att mäta framgång är att antalet sålda flaskor motsvarar antalet gånger frågan om ett alkoholfritt alternativ har ställts.
Vad har Founders Alliance betytt för dig och ditt entreprenörskap?
– Det är ett nätverk som besitter en mycket hög kompetens av kunskap och affärsmässighet. Det är lättsamma möten där gruppen delar med sig av sina erfarenheter samt av sitt kontaktnät vilket gör att det blir roligare affärer.