Sabine Andersdotter är uppvuxen i en liten by mellan Sala och Gävle, och fick redan där inblick i entreprenörslivet genom sin morfar och farfar, som båda drev egna företag. Livet i den lilla byn långt ifrån kompisarna gjorde också att Sabine fick leka mycket själv och vara uppfinningsrik för att hitta sysselsättning, och den kreativa ådran har hon haft stor nytta av i sitt entreprenörskap. När hon vid 19 års ålder flyttade till Stockholm möttes hon av ett helt nytt liv och nya möjligheter. Efter diverse ströjobb fick hon en anställning hos en serieentreprenör, och Sabine arbetade med att hitta säljare till företagen. Det var en lärorik tid som så småningom resulterade i att Talent&Partner startades. Sabine är inte rädd för att vara sig själv och prova nya och oväntade grepp, något som är uppskattat bland hennes kunder, och tillsammans med hårt arbete har det bidragit till en positiv utveckling för företaget.
Hur startade ditt entreprenörskap?
– Jag fick jobb som rekryterare hos en serieentreprenör med nio portföljbolag, och min uppgift var att hitta säljare till hans företag. Efter ett par år frågade de externa styrelsemedlemmarna i företagen honom hur det kom sig att han lyckats så bra med sina rekryteringar, och när han berättade att det var jag som gjort dem ville de andra anlita mig. Han såg en affärsmöjlighet i det och bad mig att starta upp ett rekryteringsföretag inom koncernen. Jag hade aldrig gjort något liknande tidigare, men tänkte att det nog skulle ordna sig. Jag skrev en affärsplan utifrån vad jag hade läst mig till på nätet, och trots en del bakslag började verksamheten rulla på. Det var otroligt lärorikt, som att ta en masterexamen i företagsbyggande. Sedan blev det lite diskussioner kring huruvida jag skulle bli delägare eller inte, men det slutade med att jag lämnade företaget. Efter allt jag hade lärt mig hos entreprenören kändes det som en nödvändighet att starta eget, och jag skulle inte stått ut med tanken på att aldrig gjort ett försök.
Ni arbetar främst med mediebranschen. Varför blev det så och hur har ni lyckats ta en position?
– Jag hade inte planerat att företaget skulle vara nischat mot mediebranschen. Jag brukar säga att det var branschen som hittade mig, och inte tvärtom. Under min tid hos entreprenören hade jag fått många kontakter och tips som ledde mig i den riktningen, och det passade mig och mina egenskaper. Det är bra att synas, höras och ta plats i mediebranschen, och det har jag lyckats med. Talent&Partner är en liten aktör, men ändå ganska ensam i sin nisch, och genom att vi är flexibla har vi kunnat parera oväntade förändringar. Samtidigt som mediebranschen förändrats har rekryteringsbranschen stått ganska stilla, vilket har gjort det lätt att ta plats, även om det har inneburit mycket jobb. En framgångsfaktor tror jag är att jag har en unik relation med mina kunder eftersom jag vågar bolla både affärsmässiga och privata saker med dem, och har jag en dålig dag kan jag visa det. Kunderna uppskattar det och jag har fått många ambassadörer inom min bransch, och mitt hjärta klappar för att förvalta det förtroendet.
Lärdomen är att det stundtals är tungt att dra lasset ensam, men i slutänden är det ganska skönt att kunna bestämma själv.
Hur tänker du kring ägande och externt kapital?
– Jag startade Talent&Partner tillsammans med en bra kompanjon som stannade i företaget under flera år, men vi valde att gå åt varsitt håll efter en tid. Lärdomen är att det stundtals är tungt att dra lasset ensam, men i slutänden är det ganska skönt att kunna bestämma själv. Det är också en av orsakerna till att jag hittills inte har tagit in externt kapital. Trots att jag är en galen visionär är jag trygghetsberoende, och det skulle vara en otäck känsla att tappa kontrollen över företaget eller riska andras pengar. Efter att jag och min kompanjon gick skilda vägar är jag helt min egen – jag är vd, ekonomiansvarig, marknadsföringsansvarig och städare. Men ibland är det naturligtvis svårt att hantera allt och särskilt svåra beslut. Däremot har jag jättebra medarbetare och vi arbetar tillsammans i nöd och lust. Vi gör roliga saker ihop, vi hjälps åt och i nöd kavlar vi upp ärmarna.
Hur tror du att utvecklingen inom branschen kommer att se ut framöver?
– Jag funderar en hel del kring de förändringar som sker på arbetsmarknaden i stort och framför allt inom rekrytering och media. Att företagen blir mer och mer digitaliserade innebär nya utmaningar och andra krav. Det sker en förflyttning från kontoren till andra platser, och om du som anställd bara ser till att leverera kan du i praktiken sitta var som helst. Samtidigt behöver vi fortfarande träffas på en fysisk plats och ha ett personligt utbyte. En annan aspekt av digitaliseringen är att man räknar med att varannan position på företagen kommer att vara datoriserad inom 20 år, vilket innebär att vissa tjänster kommer att försvinna. Det kan i sin tur leda till ett hårdare arbetsklimat och i slutänden till arbetsbrist. För vår del innebär det att den klassiska mediesäljarens roll kommer att innebära mer konsultation och analys än tidigare, vilket kräver en annan personlighet och profil, och vi behöver ställa högre tekniska krav på dem vi rekryterar.
– Idag är allt mer individanpassat och vi värdesätter personlig utveckling och möjligheten att få vara med och påverka mer än titlar och höga löner. För att kunna göra vårt bästa och vara goda kollegor och anställda, vill vi att företaget tar sitt ansvar. Därför blir det allt viktigare för företagen att förstå vilka förväntningar potentiella medarbetare har på dem samt hur de uppfattas utifrån, för att kunna attrahera de personer de har behov av. Det handlar om så kallad employer branding.
Hur ser framtidsplanerna ut för Talent&Partner?
– Jag har inte företagets framtid helt utstakad och jag tar det i små steg. Men jag vet att jag vill fortsätta att positionera mig på den svenska marknaden, och vi kommer inte att sluta växa, företaget är som en snöboll som satts i rullning. Men jag vill inte att verksamheten ska växa för växandets skull, jag ser hellre att vi är små men väldigt bra, och blir det självklara valet.
Du arbetar mycket och håller ett högt tempo, hur laddar du dina batterier?
– Jag är en obotlig hemmaråtta! Jag älskar att vara hemma för mig själv och pyssla, jag behöver det för att orka med. Sedan försöker jag också att bejaka mina andra intressen som att vågsurfa, yoga och vinterbada.
Vilken betydelse har medlemskapet i Founders Alliance för ditt entreprenörskap?
– Det har förstås bidragit till ett ofantligt nätverk som jag omöjligt kunde ha fått tillgång till på egen hand, särskilt med entreprenörer som gjort större och bättre grejer än jag, och som jag kan lära mig av och fråga om råd.
Foto: Felicia Margineanu Photography