Med glädje presenterar vi årets nominerade till Founders Alliance utmärkelse Årets Unga Grundare. Tio unga, lovande entreprenörer som visar framåtanda, nytänkande och långsiktighet i sitt företagsbyggande, har nominerats av Sveriges studentorganisationer, inkubatorer och Founders Alliance medlemmar.
De nominerade går nu vidare till omröstning bland Founders Alliance medlemmar som kommer att rösta fram fyra finalister som sedan deltar i finalen den 24 september genom att presentera inför en kvalificerad entreprenörsjury.
Utmärkelsen Årets Unga Grundare tilldelas unga entreprenörer för deras förmåga att utveckla produkter och tjänster som sysselsätter människor, samt bidrar till nytta för kunden. Årets Unga Grundare har potential att bygga ett framgångsrikt företag, vara en god ledare samt utvecklas till en förebild för andra unga entreprenörer. Syftet med utmärkelsen är att främja unga entreprenörers framgång och tillväxtvilja. Utmärkelsen är en del av Founders Awards.
Namn: Anton Nakic
Företag: Bon Cena
Grundat: 2012
Omsättning: 21,3 miljoner kronor
Nominerad av: Sylvester Lapadat - Bygglovsverket
Anton Nakic, 29 år, startade Bon Cena tillsammans med sin familj 2012 och tog över bolaget 2013 som 22 åring. Idag driver Anton företaget med sin fru och omsättningen 2019 uppgick till 20,7 miljoner kronor. Affärsidén är att ge alla möjligheten att kunna njuta av en del av Kroatien i sina hem genom att skapa Kroatiska avdelningar i varje livsmedelsbutik runt om i landet.
Bon Cena importerar och distribuerar delikatesser från Kroatien såsom tryffel, ost och chark, och vill vara den självklara valet för alla butiker som vill köpa in Kroatiska delikatesser. Genom att vara nischat och fokuserat på kroatiska produkter har företaget hittat ett spännande sortiment som blir ett komplement till Italienska och spanska delikatesser i varje butik.
Antons strategi är att skapa ett heltäckande tapas-sortiment från Kroatien, och målsättningen är att kunna skapa en skalbar och lönsam business model i Skandinavien, som går att applicera på övriga Europa och världen.
Namn: Elvira Eriksson
Företag: Mockberg AB / Mockberg China
Grundat: 2015
Omsättning: ca 22,7 miljoner kronor
Nominerad av: Founders Alliance
Elvira Eriksson, 26 år, startade Mockberg tillsammans med sin bror 2015. Affärsidén är att designa, tillverka och sälja klockor och smycken av hög kvalitet till kvinnor genom egen e-handel, återförsäljare och shop-in-shops.
Mockbergs primära marknadsföring drivs genom designsamarbeten och via egna sociala nätverk där kunden blir en del av Mockbergfamiljen. Efter ca 5 år på den nordiska marknaden har företaget etablerat en stark varumärkeskännedom inom klockbranschen. Under kommande år kommer de att stretcha varumärket mer åt smycken och ta fram ett djupare samt bredare sortiment. Strategin är att, precis som med klockorna, utveckla sortimentet tillsammans med andra designers och influencers samt inhouse under det egna varumärket.
Efterfrågan på hållbara produkter kommer att öka och Mockberg kommer att fånga upp detta genom att skapa ett kretslopp där ingenting kastas eller förstörs. Fokus i produktionen kommer att ligga på att ta fram klockor och smycken från återvunna material som tex återvunnet stål eller plast från havet.
Mockberg är ett av få svenska företag med egen T-mall global och T-mall international i Kina. De har ett helägt Kinesiskt företag med enorm potential. 2018 omsatte företagets T-mall 10 miljoner svenska kronor.
För att försvara positionen kommer Mockberg att öppna fler egna shop-in-shops både i Norden och Asien. De kommer att fortsätta utveckla hemsidan och sortimentet samt öppna de första fysiska återförsäljarna under 2020.
Namn: Azddin Benberkan
Företag: Quickbutik
Grundat: 2015
Omsättning: 7,6 miljoner kronor
Nominerad av: Mind Park
Azddin Benberkan, 26 år, startade Quickbutik 2015 och omsatte 2019 7,6 miljoner kronor. Affärsidén är att vara en plattform för e-handel som hjälper mindre företag att lyckas bättre, med rätt förutsättningar genom att erbjuda en självgående allt-i-ett lösning för att starta, sälja och utöka sin webbutik.
Quickbutik har ständigt fokus på att leverera nya möjligheter och förbättra de befintliga samt bevara en stark relation till kunderna och på så sätt skapa bättre förutsättningar för butiksägare att lyckas med sin e-handel. Tack vare detta har Quickbutik på kort tid lyckats presentera en ny standard som visar hur enkelt det är att driva försäljning på nätet. Med över 2500 aktiva svenska butiker på 4,5 år märker företaget hur möjligheterna öppnar upp sig och de får större inflytande i det svenska företags- och näringslivet.
Azddins vision är att Quickbutik ska bli det självklara valet för företags e-handel genom att erbjuda en komplett plattform som täcker alla tänkbara behov utan att kompromissa med enkelheten. Han vill med företaget vara med på en del av resan för framtidens stora och små varumärken och skapa framgångssagor i svensk e-handel.
Namn: Isak Werme
Företag: Liqway
Grundat: 2018
Omsättning: 1,5 miljoner kronor
Nominerad av: Uppsala Innovation Centre
Isak Werme, 28 år, startade Liqway 2018 och omsatte 2019 cirka 1,5 miljoner kronor. Affärsidén är att genom ny teknik underlätta det vardagliga avbrottsarbetet för rörentreprenörer och skapa bättre arbetsförhållanden vid reparationer och inkopplingsarbeten.
På grund av högre och högre krav på kvaliteten vid svetsning av trycksatta rör, måste svetsförhållandena bli bättre för att svetsaren ska lyckas hålla kvaliteten och kunna slutföra arbetet inom rimlig tid. Idag när svetsarbeten ska utföras på rörledningar som är i drift måste vattnet först tappas ur eftersom det inte går att slutföra svetsningen med vatten kvar i röret, även det minsta vattenflöde sätter stopp för svetsning, vilket ofta leder till förlängda avbrott som påverkar abonnenterna i slutet av rörledningarna.
Med Liqways patentsökta teknik och produkt kan man istället för att vänta flera timmar på att vattnet ska bli helt urtappat, gå in genom spalten på en befintlig svetsskarv och skapa en tillfällig svetszon som är fri från vatten. Liqway levererar produkter till distributörer och entreprenörer som utför arbete på sådana rörledningar.
Isak ser ett behov av nya, smidigare och billigare tekniker i samband med att de flesta länder bygger ut fjärrvärme och fjärrkyla för att nå nya miljökrav. Genom att minska tid och kostnad vid expansion av dessa nät, ges Energibolagen en möjlighet att snabbare nå fler kunder.
Namn: Sandra Jönsson
Företag: Wellbefy
Grundat: 2017 september
Omsättning: 850 000 kronor
Nominerad av: Founders Alliance
Sandra Jönsson, 29 år, startade Wellbefy 2017 och företaget omsätter 850 000 kronor. Affärsidén är ett smart digitalt analysverktyg som ger unika mätsiffror inom employee experience till hjälp för HR och ledare i organisationer som vill öka frisknärvaron och engagemanget.
Sandra vill öka medvetenheten och förståelsen av välmående som en vital del av organisationers framgång, men framför allt att ge stöd till medarbetare och ledare att skapa rätt förändring. Employee experience plattformen är nästa generations ledarskapsverktyg där organisationer kan följa viktiga nyckeltal, såsom välmående, tillit, ledarskap, medarbetarskap,samtidigt som de får stöd till actions. Analysen bygger på pulsmätningar som görs på vecko- eller månadsbasis via Wellbefys app eller webb. Det blir ett lättöverskådligt sätt att förstå medarbetarnas välmående i relation till organisatorisk framgång samtidigt som verktyget bidrar till att engagera medarbetarna till utveckling och delaktighet. Det som annars kan kännas komplext och svårt att ta på, blir lätt och kan öppna upp för rätt typ av insatser och dialoger.
Sandras mål är att nå minst en halv miljon människor inom en femårsperiod samt att inom samma tidsperiod ha kunder i 20 länder och ha 18 anställda. Inom det närmsta året kommer företaget att öppna upp för en andra investeringsrunda som ska hjälpa till att växa snabbare genom att anställa fler. 25% av inflödet av nya kunder kommer från tekniskt genererande kunder, 25% genom externa konsulter och 50% genom inhouse-försäljning. Ett framtida mål är att kunna använda cirka 4-6% av intäkterna till sociala hållbarhetsprojekt runt om i världen.
Namn: John Drakenberg Renander
Företag: Alex Therapeutics
Grundat: 2018
Omsättning: 1,5 miljoner kronor
Nominerad av: Thomas Blendow - Blendow Group
John Drakenberg Renander, 29 år, startade Alex Therapeutics 2018 och omsatte 1,5 miljoner kronor 2019. Affärsidén är att med hjälp av en digital coach hjälpa patienter att ta kontroll över sina ovanor samt att förbättra deras mentala hälsa.
Med hjälp av en app kan patienter få hjälp av den helt digitala coachen Alex för att bryta ovanor. Tjänsten säljs både direkt till konsument och via företag och försäkringsbolag. Alex för rökavvänjning har tiotusentals patienter i tre kontinenter och 52% av de som går igenom programmet blir rökfria, jämfört med 7% för nikotinersättning. Alex Therapeutics bildar även partnerskap med läkemedelsbolag och tar fram CE-märkta medicintekniska produkter som förskrivs av läkare och subventioneras av staten/försäkringsbolag.
Johns målsättning är att bli den ledande aktören i Europa inom området digitala läkemedel. Företaget kommer inom 8 år både omsätta och ha en värdering på över 1 miljard dollar. Just nu har John en affär på gång med ett av världen största läkemedelsbolag, något som skulle ha en stor påverkan på företagets framtida omsättning och förmåga att göra positive impact.
Namn: Julia Wrede
Företag: Gravel
Grundat: 2016
Omsättning: drygt 5,6 miljoner kronor
Nominerad av: Johanna Ingelsson - Equestrian Stockholm
Julia Wrede, 26 år, startade Gravel 2016 och omsatte drygt 5,6 miljoner kronor 2019. Affärsidén är att hjälpa företag B2C och B2B med resultatdriven marknadsföring i sociala medier. Dessutom sticker Gravel ut hakan och tar betalt baserat på faktiskt resultat.
Gravel är sociala mediebyrån som med tydlig affärsnytta och väl avvägd kreativ touch hjälper starka lokala och globala varumärken i över 20+ länder varje månad. Gravels DNA präglas av det som är nytt och digitalt, det som skapar både buzz och business. Genom att kombinera kreativitet med data hjälper Gravel företag med allt från strategi, produktion och publicering till avancerad målgruppsstyrning, A/B-testing, optimering, analys och uppföljning. Allt för att nå ut med rätt budskap, till rätt målgrupp, under rätt tid och på rätt plattform. Gravels kärna är kunder och anställda, och det är enbart när de lyckas som också Gravel kan lyckas. Företaget har växt helt utan något extern kapital och teamet består idag av 10 kvinnor av totalt 11 personer.
Genom att hjälpa kunder och anställda att nå mätbara resultat ska Gravel genom jämställt ledarskap bli den marknadsledande fullservicebyrån för sociala medier och framtidens arbetsplats för unga intraprenörer och framtida entreprenörer. Projektledaren har därför eget kundansvar även om varje case är en mix av teamets olika kompetenser som instagramfotografer, kattvideo-analytiker, annonseringsgurus, siffernördar, captionkreatörer och strateger.
Namn: Ludwig Pettersson
Företag: Savelend Credit Group
Grundat: 2014
Omsättning: 49 miljoner kronor
Nominerad av: Ola Lauritzen
Ludwig Pettersson, 28 år, startade Savelend Credit Group 2014 och omsatte 49 miljoner kronor 2019. Affärsidén är att koppla ihop investerare på alla nivåer med privatpersoner och företag som är i behov av likviditet och andra former av finansieringshjälp.
Savelend Credit Group-koncernen arbetar inom tre affärsområden:
Save - affärsområdet innefattar aktörer som vill placera institutionellt kapital i investeringar i krediter, privatpersoner och juridiska personer som vill investera, samt Originators med fokus på samarbetspartners som vill hitta finansiering av krediter.
Lend - affärsområdet för finansiering mot slutkund, både för konsumenter och företag.
Solutions - samlar betalningslösningar för företagskunder, huvudsakligen ett komplett fakturahanteringssystem.
Ludwigs vision med företaget är att vara Sveriges främsta och mest pålitliga tjänsteleverantör av automatiserade system för att effektivisera kundernas ekonomi. Varje affärsområde har en specifik vision:
Save - Vi demokratiserar investeringar.
Lend - Det bästa valet för privatpersoner och företag som vill få rätt likviditet vid rätt tidpunkt.
Solutions - Sveriges ledande leverantör av smarta och automatiserade affärsflöden.
Namn: Olle Sandberg och Tobias Göransson
Företag: Corlin Eyewear
Grundat: 2017
Omsättning: 1,5 miljoner kronor
Nominerad av: Kalmar Science Park
Olle Sandberg, 27, och Tobias Göransson, 25, startade Corlin Eyewear 2017 och omsatte 2018/2019 1,5 miljoner kronor. Affärsidén är att sälja hållbara och trendiga solglasögon till ett rättvist pris.
Corlin Eyewear skapar snygga och trendiga solglasögon utifrån vad som är modernt idag och riktar sig mot den medvetna kunden. När Olle och Tobias startade Corlin Eyewear såg de en öppning på marknaden för solglasögon, då det idag främst är en större aktör som har en stor del av marknaden genom att de äger eller distribuerar många av de stora varumärkena, som till exempel Ray Ban och Oakley. Detta har inneburit att man kunnat sätta höga priser på en produkt som redan har starka marginaler. Olle och Tobias ville skapa en förändring genom att gå in i branschen och designa solglasögon utifrån dagens mode, och bli ett starkt varumärke för medvetna kunder. Corlin Eyewear släppte under 2020 sin första kollektion i återvunnen plast, detta som ett tydligt steg i riktningen mot att skapa hållbara solglasögon.
Olles och Tobias mål är att skapa ett världskänt varumärke inom solglasögon som finns representerat i butiker över hela världen, och Corlin Eyewear siktar på att bli det självklara valet för den medvetna kunden. De ska nå sitt mål genom att bygga varumärket på ett långsiktigt och hållbart sätt och alltid sträva efter ett positivt kassaflöde. Genom att växa i en stabil takt ska bolaget alltid sträva efter att ligga steget före och försöka förutse eventuella hinder och problem, samt integrera hållbara lösningar för problemen. Olle och Tobias vill bygga långsiktiga relationer och samarbeten med externa partners som förstår och delar deras vision.
Namn: Viktor Stensson
Företag: Bokio
Grundat: 2011
Omsättning: 13,5 miljoner kronor
Nominerad av: Emma och Joel Rozada
Viktor Stensson, 29 år, startade tillsammans med tre medgrundare Bokio 2011 och omsatte 13,5 miljoner kronor 2019. Affärsidén är att erbjuda gratis automatisk bokföring för små och medelstora företag och leverera skräddarsydda finansiella lösningar för varje unik kund direkt inne i plattformen.
Bokio bygger ett gratis automatiskt bokföringssystem för små och medelstora företag och ser till att kunderna helt gratis kan hantera all bokföring, fakturering, lönehantering etc. Den data och förståelse som Bokio får tillgång till genom detta används sedan för att kunna hjälpa kunden att bli mer framgångsrik i sitt företagande genom att distribuera finansiella tjänster såsom lån, kort, pensioner o.s.v. som är helt optimerade för varje individuellt bolag.
Viktors målsättning är att bygga en global infrastruktur för de som driver ett mindre företag och att Bokio ska vara det enda alternativet för att driva ett företag samt vara den naturliga samlingspunkten för allt som har med kundens företag att göra. Det interna målet är att serva 100M företag World Wide och bygga en produkt som ska vara så bra att Bokio ska vara en proaktiv assistent för världens företagare.