Niklas Adalberth, grundare av Klarna, kommer inte från någon entreprenörsfamilj, men startade sitt entreprenörskap redan som tonåring tillsammans med några kompisar. Den gången blev det dock inte så långvarigt, utan det var när Niklas sedan började på Handelshögskolan i Stockholm som det tog riktig fart och grunden till dagens Klarna lades 2005 av honom och de två kompanjonerna Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson.
Vilken är bakgrunden till Klarna?
– Jag pluggade tillsammans med Sebastian och Victor, och det var när Sebastian jobbade som telefonförsäljare på ett finansbolag, som vi kom i kontakt med e-handel och riskproblematiken kring den.
“Att leva på CSN-pengar och samtidigt driva bolag var på många sätt en bra erfarenhet som gav träning inför framtiden”
Vi såg genast en affärsmöjlighet, men eftersom vi varken hade pengar eller den tekniska kunskapen som krävdes tog vi kontakt med Handels Business Lab, som gillade idén. Vi fick kontakt med affärsänglar och mindre investerare, och vid ett julmingel på Handels kom Jane Walerud fram till oss och erbjöd oss hjälp med kapital och kontakter med tekniker. Teknikerna byggde en plattform och vi började sälja. Det var en tuff period på alla plan, bara det att få kunderna att lita på tre 23-åriga killar var svårt, trots kostymer och fina visitkort. Vi hade det tufft ekonomiskt den första tiden vilket gjorde att det också var svårt att få banklån. Att leva på CSN-pengar och samtidigt driva bolag var på många sätt en bra erfarenhet som gav träning inför framtiden.
Trots svårigheter gav vi inte upp, och efter två år hade vi 100 butiker anslutna till oss. Sedan har vi fortsatt att växa och idag har vi över 25 miljoner kunder, de finns på 16 marknader och omsätter cirka 2,3 miljarder. Vår senaste betaltjänst heter Klarna Checkout som innebär att köpet blir både enklare och snabbare samtidigt som lika många kunder fullföljer betalningen i mobilen jämfört med betalning via datorn.
“I starten är det viktigt att prata med någon som redan gjort samma resa, det spar mycket tid”
Hur har ni jobbat med ert kompanjonskap?
– Att vi har lyckats vara vänner är en stor del av vår framgång. Visst har vi haft en del meningsskiljaktigheter, men vi har alltid lyckats reda ut dem. Vi är lika på pappret men har olika tankesätt, vilket är både en styrka och en svaghet. Min erfarenhet är att det är viktigt att vara överens om ambitionsnivån och att ha diskussioner kring arbetstider, konflikter och andra typer av arbetsrelaterade frågor.
Skulle ni ha gjort något annorlunda?
– Det hade varit en klar fördel att vara insatt i mjukvaruutveckling eftersom det är en stor del i verksamheten. Vi skulle också letat efter en blandning av yngre respektive mer erfarna personer när vi började, ska man bli bäst i världen behöver man ha världens bästa personal. I början var vi nästan rädda för att berätta om vår affärsidé för andra, nu ser vi att det är det dagliga arbetet som räknas och att man inte kan gå runt och vara rädd för att någon ska stjäla ens idéer.
Hur ser du på framtiden?
– Den är väldigt intressant. De senaste fem åren har våra ambitioner växt och vi siktar på att bli ett allt mer globalt bolag. Vi har en mängd internationella kunder redan nu och ser en stor framtida potential för Klarna.
Hur får du balans i livet?
– I början, när det bara var vi tre, hade vi fem lediga dagar på två år. Nu när organisationen inte är lika beroende av oss jobbar jag inte så mycket övertid och jag är nästan ledig på helgerna. Men telefonen är alltid på, jag skulle bli stressad av att ha den avstängd. Jag får egen kraft genom att styrketräna och gå på yoga.
Vad betyder ditt medlemskap i Founders Alliance?
– Speciellt i starten är det viktigt att prata med någon som redan gjort samma resa, det spar mycket tid. Vi fick många kontakter, tips och verktyg, men också inspiration och bra idégenerering till affärer. Det är en kreativ miljö och det är bra för självförtroendet att få en bekräftelse på att man är på rätt väg.