Var kommer din entreprenörsanda ifrån, och vad var det som lockade?
– Jag tror det är något som jag har med mig sen barnsben, att skapa, bygga och utveckla. Pappa var lite uppfinnare och hade några tekniska patent inom banksektorn och han var en idérik person som inspirerade mig mycket. När jag gick i högstadiet startade jag en skoltidning, och på gymnasiet startade Jörgen Hentschel och jag en tryckeriverksamhet. Efter skolan gick vi runt på stan och sålde visitkort tryckta med en ny sorts folieteknik till butiker och affärer. Det var roligt och stimulerande och finansierade dessutom våra skidresor. Under tiden i lumpen startade jag och en annan vän ett importföretag som sålde sololjor. Kokosolja var super-inne då, men vi kom på att istället importera morotsolja som var mycket bättre, eftersom den innehöll karoten för bättre pigment. H&M blev första kunden.
– Det som lockar mig är att göra något bättre, att förbättra en produkt eller tjänst, eller att förbättra miljön och livet för människor och djur på den här planeten. Därför känns det som Opus gör jättebra att jobba med, även om bilprovning kanske kan låta lite tråkigt för många.
Du var tidigt ute med tanken på en bilpool. Varifrån kom den idén?
– Det var faktiskt Statoil som hade en upphandling om att ta fram en teknisk lösning för bilpooler. Genom Opus var vi kunniga inom bilelektronik och tillsammans med ett gäng programmerare från Stockholm startade Jörgen och jag bolaget ”Drive-IT” 1999. Vi utvecklade telematiksystem som gjorde att man enkelt kunde dela bil, och kostnaderna fördelades automatiskt efter hur mycket man använde bilen. Vi var med i flera stora internationella projekt med Deutsche Bahn och Mercedes MCC Smart och Emotion i USA, men tyvärr var vi tjugo år för tidiga och marknaden tog inte fart, så bolaget såldes till England 2002. Idag finns tjänsten bland annat i London.
Hur ser svensk bilprovning ut jämfört med i andra länder?
– Sverige är sedan 1960-talet ett av världens ledande länder inom Bilprovning och trafiksäkerhet. Ofta används den svenska modellen som mall när nya länder tittar på att införa bilprovning. Därför är vår svenska bilprovningsverksamhet mycket viktig eftersom den utgör en väldigt god referens. I Sverige (och Europa) omfattar kontrollen både trafiksäkerhet och miljökontroll av fordonen. I USA är den federala lagstiftningen dock helt inriktad på enbart miljökontroll, vilket innebär att delstaterna själva får bestämma om de vill göra säkerhetskontroll eller ej. I USA har ca 35 av 50 stater miljökontroll och cirka 17 ett mindre omfattande säkerhetstest. När bilprovningsprogram införs i låg- och medelinkomstländer är det ofta den europeiska (svenska) modellen man väljer.
Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?
– Jag är en driven, coachande och entusiasmerande ledare. Jag är bra på att övertyga andra om något jag tror på och på att förklara för andra varför det vi gör är viktigt. Att leda människor som är övertygade om samma sak är mycket lättare. Jag har aldrig känt mig som någon chef utan det blir naturligt att andra följer när någon leder med entusiasm och energi. Ibland kanske jag har uppfattats som för driven eller otålig, men det är nog mest för att jag brinner för det vi gör och jag verkligen vill att vi ska lyckas. Ibland misslyckas man och då får man göra om, och man måste också låta sina medarbetare misslyckas emellanåt, men också stötta dem så de lyckas nästa gång.
Jag tror också det är viktigt att kunna lyssna på andra och våga ta råd, men att inte ge upp sin egen övertygelse, det är en balansgång och ibland måste man våga tro på sin idé och gå ”all in” även när andra avråder. Att ta viss risk är nog en del av kärnan hos en entreprenör.
Hur arbetar ni med hållbarhet och mångfald inom Opus?
– Folk brukar fråga: Vad gör ni inom sustainability? Och då svarar jag att ”i stort sett allt vi gör är just inom hållbarhet”, detta eftersom det är bevisat att bilprovning är en viktig del i ett hållbart samhälle för att minska svåra olyckor och trafikdöd samt för att minska utsläpp från fordon. Våra ledord är ”Safe and Clean” som syftar just på att få bilarna mer säkra och rena.
– Klimatet är en annan viktig fråga för Opus. Opus Bilprovning var ett av Sveriges första företag som var 100 procent klimatneutrala, och som klimatkompenserar för den del av verksamheten där man inte genom olika åtgärder har kunnat eliminera eller minska miljöpåverkan. Här ingår klimatkompensering för kundernas körning till och från besiktningsstationen. Dessutom har vi utvecklat en tjänst så att vi nu också kan erbjuda våra kunder att enkelt klimatkompensera sin bilkörning i samband med besiktning. Vi vet vilket fordon kunden kör och kollar i vårt datasystem hur mycket just det fordonet släpper ut beräknat på hur mycket det har körts, och får då fram det totala koldioxidutsläppet som vi erbjuder kunden att betala klimatkompensation för. Pengarna går oavkortat till olika miljöprojekt, alla certifierade och noggrant kontrollerade.
– Att bekämpa korruption är ett annat område som är viktigt för ett hållbart samhälle. Opus har alltid haft nolltolerans mot korruption, och till exempel ingår korruptionsbekämpning i de IT-system vi utvecklar för bilprovningsprogrammen. Opus har nyligen gått med i TRACE International, den världsledande organisationen inom korruptionsbekämpning, för att skräddarsy en utbildning för våra medarbetare globalt.
Du investerar i start-ups, vad ser du som viktigast med det?
– Genom min egen resa har jag varit med om en hel del situationer, och jag vet att det inte alltid är så lätt att komma vidare. Någon kan till exempel ha en bra idé eller en bra produkt men sakna kapital eller kontakter för att ta nästa steg, så att hjälpa andra med bra idéer är ett sätt att ge något tillbaka från min egen framgång. Det kan vara genom en kapitalinvestering, men också genom att ge goda råd eller vara mentor för yngre entreprenörer. Just nu sitter jag bara i Opus styrelse men kan tänka mig att också ta plats i något mer bolag framöver där jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet.