Du hade ingen erfarenhet av företagande när du startade Meritmind. Vad var det som gjorde att du ändå vågade?
– Jag såg ett behov på marknaden som ingen riktigt hjälpte till med. Jag försökte få igenom mina idéer hos mina arbetsgivare, men fick inget gehör. Till slut blev jag arg och tänkte, – Då gör jag väl det själv då! Jag har nog alltid haft en ganska bra självkänsla och har vid ett flertal tillfällen valt att göra det jag tror på även om det innebär att ta en risk. Jag förstod behoven då jag själv arbetat som ekonom, managementkonsult och vd tidigare. Jag visste också att jag kunde sälja tjänster. Jag var övertygad om att jag skulle kunna bygga denna verksamhet och var beredd på att förlora en del på vägen för att försöka.
Meritmind ligger högt upp på listorna över Sveriges mest framgångsrika tillväxtföretag. Vilken är hemligheten?
– Det är väl egentligen ingen hemlighet. Grunden till vår framgång är alla kompetenta medarbetare inom koncernen som förstår våra kunders behov, och ser till att varje dag leverera med toppkvalitet. Mina kollegor säger ofta att min envishet och nyfikenhet bidrar till att skapa den innovationskultur i bolaget som jag tror är avgörande för att vi alltid ska fortsätta utvecklas. Ytterligare en framgångsfaktor är att vi heller aldrig har tagit in externt kapital utan vuxit organiskt med eget kapital. Utan påverkan från externa finansiärer har vi kunnat fatta egna beslut och agera långsiktigt. Vi har kunnat växa i egen takt och stått pall även i sämre konjunkturer när konkurrenter fått slå igen.
Hur kompletterar Meritmind och Brightby varandra?
– Meritmind erbjuder förändringsledning, chefer och specialister på interimsbasis, rekrytering av motsvarande kompetens samt nu även kompetensutveckling. Brightby erbjuder bastjänster inom ekonomiområdet t.ex. ekonomiassistenter samt yngre ekonomer. Förra året startade Brightby en verksamhet riktat mot bank-, finans- och försäkringsbranschen. Här är Brightbys kollektivavtal en förutsättning för att kunna få ramavtal, något vi nu också fått med en av de största bankerna.
Meritmindkoncernen finns på fem orter i Sverige samt i Düsseldorf. Varför blev det just Tyskland som första utlandsetablering?
– Det har sedan starten varit en dröm för mig att få etablera Meritmind utomlands. De nordiska marknaderna är ganska små när man, som vi, är nischad inom ekonomiområdet. De stora marknaderna i Europa är Tyskland, Storbritannien och Frankrike. I Storbritannien finns en överetablering inom vår bransch och i Frankrike är utmaningarna med kulturella skillnader och arbetsrättslagstiftning för stora. Därför föll valet på Tyskland. Marknaden är stor och den tyska arbetsrätten är nog den i Europa som påminner mest om den svenska. Vi såg att det fanns en möjlighet för Meritmind att ta med vår skandinaviska företagskultur. Inte minst erbjuder vi fast anställning för våra konsulter, vilket är mycket sällsynt i Tyskland där i stort sett alla interimskonsulter är frilansare.
Hur skulle du beskriva er företagskultur?
– Vi förenar det kommersiella med omtanke. Vi som arbetar i Meritmindkoncernen kan vara olika som människor, men har en gemensam grundsyn. Vi arbetar för att skapa nytta för våra kunder och vi gör det på ett professionellt, lyhört och omtänksamt sätt. Vi bygger långsiktiga relationer och försöker alltid finna lösningar som gynnar alla parter. Vi tycker om att ha roligt på jobbet och bryr oss om varandra. Mina kollegor säger också ofta att jag som entreprenör inspirerar och engagerar.
Hur arbetar ni med hållbarhet och mångfald inom koncernen?
– Vi bidrar till ett hållbart arbetsliv och till mångfald genom att vi tillämpar kompetensbaserad rekrytering i alla våra processer. Det betyder att vi bedömer kandidaters lämplighet för en given roll utifrån kapacitet, erfarenheter, personliga egenskaper och potential utan att ta hänsyn till ålder, kön, etnicitet eller andra yttre attribut. Detta gör vi när vi rekryterar till oss själva och till kund. Vi har stor åldersspridning i koncernen och har medarbetare med olika bakgrund. Vår största insats för ett hållbart samhälle är den nytta vi gör när vi med våra tjänster bidrar till effektiva ekonomiorgansiationer som har koll på verksamheten. Utan detta riskerar företag att gå i konkurs och arbetstillfällen gå förlorade.
– Vi har sedan många år också låtit bygga och finansiera en sjukvårdsklinik i Sierra Leone. Vi står för sjuksköterskans lön, inköp av utrustning och har delfinansierat ett flertal program, bland annat nutrition till undernärda barn och att förhindra omskärelse. I övrigt när det gäller hållbarhet försöker vi tänka så miljömedvetet som det bara går när det kommer till resor, inköp och lokaler.