Founders Alliance har glädjen att presentera de fyra finalisterna till Årets Unga Entreprenör 2019 som efter en omröstning bland våra medlemmar har röstats fram från de totalt elva nominerade kandidaterna. Finalisterna går vidare till finalen som hålls i samband med Entreprenörsgalan den 19 september, då de får presentera sig och sina företag inför en jury bestående av erfarna entreprenörer. Vinnaren presenteras under galakvällen.
Utmärkelsen Årets Unga Entreprenör tilldelas unga entreprenörer för förmågan att utveckla produkter och tjänster som sysselsätter människor samt bidrar till nytta för kunden. Årets Unga Entreprenör har potential att bygga ett framgångsrik företag, vara en god ledare samt utvecklas till en förebild för andra unga entreprenörer. Syftet med utmärkelsen är att främja unga entreprenörers framgång och tillväxtvilja. Utmärkelsen är den del av Founders Awards.
Namn: Sandra Jönsson
Företag: Wellbefy
Grundat: september 2017
Omsättning: 2018 - ca 510 000 kronor
Sandra Jönsson, 27 år, startade Wellbefy 2017. Företaget omsätter ca 510 000 kronro. Affärsidén är ett smart digitalt analysverktyg som ger unika mätsiffror inom organisatorisk välmående till hjälp för HR och ledare i organisationer med minst 50 anställda som vill öka frisknärvaron.
Organisatoriskt välmående och hälsa kan upplevas komplext men Wellbefy gör det tydligt och enkelt att förstå. Det smarta digitala analysverktyget ger unika mätsiffror för hur organisationer utvecklas, och hjälper dem att stärka medarbetarnas frisknärvaro och engagemang. Genom vecko- eller månadsvisa pulsmätningar kan ledare och HR följa teamens välmående kontinuerligt.
Sandras mål är att nå minst en halv miljon människor inom en femårsperiod samt att inom samma tidsperiod ha kunder i 20 länder och ha 18 anställda. Inom ett år kommer företaget att öppna upp för en andra investeringsrunda som ska hjälpa till att växa snabbare genom att anställa fler. Ett framtida mål är att kunna använda cirka 4-6% av intäkterna till sociala hållbarhetsprojekt runt om i världen.
Namn: Guner Ismail
Företag: Alguns Åkeri AB
Grundat: 2008
Omsättning: 2018 - 189 miljoner kronor
Guner Ismail, 29, startade Alguns Åkeri 2008 och 2018 omsatte företaget 189 miljoner kronor. Affärsidén är att bli den bästa transportören i kedjan genom att hålla det enkelt och flexibelt samt att vara tillgänglig för kunderna även i jobbiga och nästintill omöjliga situationer.
Alguns Åkeri fokuserar på att skapa de enklaste och miljövänligaste transporterna på marknaden. Affärsidé innebär att företaget enbart ska utföra en del av transporten i transportkedjan baserat på att Ismail anser det vara svårt för en aktör att vara bäst i alla led, och att flera parter istället behöver specialisera sig på sin unika del. Ismail arbetar ständigt med att hitta nya sätt att utföra transporterna på för att gynna både säkerheten och miljön.
Ismails målsättning är att ligga i framkant med nya lösningar och idéer inom transportsektorn genom att arbeta med automatisering och miljövänliga transporter samt genom att ständigt utveckla företaget och medarbetarna till att bli bättre, mer erfarna och specialiserade inom området.
Namn: Jens Karlsson
Företag: Winovations AB/Woshapp
Grundat: 2016
Omsättning: 2018 - 2,5 miljoner kronor
Jens Karlsson, 27 år, startade Winovations AB/Woshapp 2016. Företaget omsätter 2,5 miljoner kronor. Affärsidén är att genom en unik metod erbjuda miljövänlig biltvätt.
Några av de stora problemen med den vanliga biltvätten är att det tar tid på grund av långa köer, man blir inte alltid nöjd med resultatet samt att det går åt ca 200-500 liter vatten per tvätt. Det vill Woshapp ändra på genom en app där kunden bokar en biltvätt, bilvårdarna cyklar till adressen och tvättar bilen på plats. Själva tvätten sker med hjälp av biologiskt nedbrytbara produkter där all smuts och miljöfarliga kemikalier absorberas i mikrofiberdukar som sedan tvättas av ett miljöcertifierat tvätteri. Metoden innebär att 99% mindre vatten används än i en konventionell biltvätt.
Jens har sedan starten gjort en lyckad lansering i Stockholms innerstad samt utanför tullarna, och nästa steg är en expansion till Göteborg samt därefter Oslo. Woshapp vänder sig främst till företagskunder som tack vare att tvätten utförs under den tid då bilen står stilla sparar in tiden det annars skulle ta att åka till en biltvätt.
Namn: Maximilian Ottosson
Företag: Cellevate
Grundat: 2014
Omsättning: 2018 - ca 1 miljon kronor.
Maximilian Ottosson, 29 år, startade Cellevate 2014, och företaget omsätter idag ca 1 miljon kronor.Affärsidén är att utveckla och sälja engångsprodukter av nanomaterial för grundläggande biologisk- och läkemedelsforskning.
Cellevate har utvecklat en unik metod för storskalig produktion av ett nanofibermaterial som härmar strukturen hos bindväv. Detta material har applicerats i en produktlinje med engångsartiklar för cellforskning inom t.ex. läkemedelsindustrin där forskare använder produkterna för att få mer naturliga resultat från sin tidiga forskning för att undvika att lägga tid på, i vissa fall, onödiga djurförsök. Materialen har vidare tillämpningar i t.ex. medicintekniska produkter och i produktionsprocesser inom life-science.
Maximilian har initialt fokuserat på akademiska labb för validering och proof-of-concept, och har i samband med att detta verifierats sedan ca ett år tillbaka, börjat bearbeta industriella kunder. Företaget samarbetar just nu med en handfull forskningsbolag, bl.a. Boehringer Ingelheim, för utvärdering i en industriell setting. Målet är att produkterna ska inkluderas i de större läkemedelsbolagens utvecklingsprocesser, för att ha så bra beslutsunderlag som möjligt innan man påbörjar dyra, i vissa fall helt onödiga, djurförsök för nya läkemedel.