1975 kom familjen Papadopoulos till Sverige som flyktingar från Cypern, och några år senare startade Corinas pappa Frixos familjeföretaget Fontana, som därmed introducerade cypriotisk och grekisk mat i Sverige. Frixos startade företaget med två tomma händer, och den första butiken utgjordes av en gammal folkabuss, men tack vare en vilja av järn, sin charm och hårt arbete fick han verksamheten att så sakta börja växa. 1987 byggdes kontor och lager i Tyresö utanför Stockholm och har sedan dess succesivt byggts ut. Företaget har fortsatt att utvecklas och idag är Fontana ett välkänt varumärke med mat och dryck från hela medelhavsregionen. 2011 lämnade Frixos över vd-rollen till sin son Loizos, och 2013 kom Corina in som kommunikationschef.
De första produkterna var exotiska juicer från Cypern, men efter hand växte utbudet och både olja och fetaost syntes i butikshyllorna. 1984 introducerades halloumiosten, men mottagandet var svalt, och det tog ett år att sälja de första tio kilona ost. Sedan tog det fart, och idag äter svenska folket mest halloumi per person i världen, efter dess hemland Cypern. 2013 introducerades även halloumiburgaren, och Fontana är idag en av Sveriges största leverantörer av den. Företaget är nominerat till Årets Foodserviceprodukt 2018 (DLF) med just halloumiburgaren.
Vad är det som gör Fontana unikt?
– Att vi är ett familjeföretag som i 40 år har levererat kvalitativa livsmedelsprodukter från medelhavet med fokus på det grekiska köket. Vi var först med att introducera både feta, grekisk olivolja och framförallt halloumi till svensk dagligvaruhandel. Vi har utvecklat och förnyat i snart 40 år och det har vi kunnat göra tack vare långvariga relationer med våra leverantörer och kunder. Att arbeta långsiktigt och med hjärtat, så att det blir win win för alla, tror vi är ett vinnande koncept. Fontana är ett värderingsstyrt företag och vi brinner verkligen för att kunna bidra till en godare värld för både människor, djur och natur. Min far har alltid jobbat hållbart och vårdat relationerna med personal, producenter och kunder. Vi tror på att vara ”snälla”.
Vilka har varit de största utmaningarna hittills, och hur har ni löst dem?
– Marknaden förändras konstant och det har den alltid gjort – det är det som är både charmen och utmaningen. Det viktiga är att hänga med och aldrig vara rädd eller motstå förändring. Vi har jobbat i samma bransch i 40 år och hade vi inte förändrats och utvecklats tillsammans med marknaden hade vi inte funnits idag. Vi löser utmaningar varje dag, stora som små, men den största utmaningen var när vi för några år sedan gick till ett externt säljbolag. Det var ett av företagets sämsta beslut eftersom vi har en företagskultur som är baserad på starka värderingar och mycket passion. Att lägga vår säljbearbetning externt var inte i linje med våra värderingar och vi hade några utmanande år innan vi byggde om vår säljorganisation. Men det har varit värt det, och idag vågar jag säga att vi har en av Sveriges bästa säljkårer.
Dina föräldrar grundade företaget, vad har du fått med dig om entreprenörskap från dem?
– Att man måste älska det man gör och att det inte finns några genvägar eller begränsningar. Det är bara hårt arbete som gäller om du vill nå din dröm eller ditt mål. Men våra föräldrar har aldrig drivits enbart av att tjäna pengar. Att vara entreprenör handlar mer om att bygga något som man älskar så att man vaknar varje morgon och älskar att gå till jobbet, men också om att aldrig ge upp och att alltid vara ärlig i sättet man bemöter människor och gör affärer på. När man är del av ett familjeföretag, vare sig som aktivt arbetande eller ej, så jobbar man egentligen alltid med familjen. Man är uppvuxen med företaget som ett andra ”syskon” och det mesta lär man sig runt köksbordet. Det är nästan bara fördelar att arbeta tillsammans, men man tar aldrig en paus från att prata jobb, det kanske är en nackdel för vissa, men inte om man älskar det man gör.
Var det självklart för dig att gå in i företaget och hur förberedde ni generationsskiftet?
– Nej, det var inte självklart för mig, och jag motstod tills jag var hela 42 år. Jag bestämde mig tidigt för att jag skulle bli journalist och åkte till London i 20-årsåldern. Jag jobbade som producent och regissör på både NBC och MTV i många år, och de sista fem åren i London drev jag och min man en skandinavisk barnbutik. Min plan var att starta ytterligare en butik här i Stockholm, men efter att ha arbetat på Fontana i en månad kom jag på att av alla kul jobb jag har haft var detta det roligaste.
Min bror tog över rollen som VD 2011 och vår far har sedan dess arbetat som aktiv styrelseledamot. Själva generationsskiftet med både mig och min bror var förberett för några år sedan tillsammans med Annika Hall, som specialiserar sig på just generationsskiften och familjeföretagsfrågor. Hon hjälpte oss att skriva ett ägardirektiv som satte tydliga riktlinjer för hur vi ska leda företaget.
Du drev tidigare barnklädesbutiken KIDSEN i London, vilka erfarenheter har du från det?
– Vi var tidiga med att lansera många nu kända skandinaviska varumärken i England, och vi vann dagstidningen Telegraphs pris för ’Best Children Store in Britain’. Det gav oss en otrolig skjuts men trots det var det extremt utmanande att driva butik. Jag och min man jobbade dygnet runt samtidigt som vi hade två små barn, och vi gjorde allt själva, från inköp och försäljning till marknadsföring och PR. Det var otroligt lärorikt, och det jag lärde mig mest av var alla mina kundmöten, att förstå kunden och kunna erbjuda produkter som de aldrig har sett eller tänkt på att prova tidigare.
Hur får du balans i livet?
– Jag har ingen balans i livet, jag tycker att det ordet är övervärderat. Jag har grek-cypriotiskt ursprung och älskar lite temperament i livet, lagom är inget för mig. Jag mår som bäst när det händer saker, jag får energi av att vara energisk, och inspireras av människor och möten. Min pappa brukar säga att jobb är som medicin, och han har rätt. Men jag har börjat cykla till jobbet och utövar yoga då och då för att ta hand om mig.
Hur ser framtiden ut?
– Framtiden är alltid spännande. Det är den som driver oss människor och tvingar oss till utveckling, vare sig vi vill eller inte. För Fontana som företag är framtiden också spännande. Vi har ett starkt varumärke, goda kvalitativa produkter och alla möjligheter i världen för att fortsätta på den resa som våra föräldrar påbörjade när de 1978 kom som flyktingar från Cypern utan några förutsättningar. Så ingenting är omöjligt för oss.
Vilket är ditt viktigaste råd till andra entreprenörer?
– Ge aldrig upp, men våga erkänna både för dig själv och för andra när du har gjort fel.
Vilken betydelse har medlemskapet i Founders Alliance för ditt entreprenörskap?
– Jag hade aldrig hört talas om Founders Alliance tills Anna Wållberg Axelsson från Bim kemi berättade om nätverket för drygt sex månader sedan. Jag har varit med i ett familjeföretagsnätverk men jag gillade idén med att vara aktiv i en grupp fylld med selfmade entreprenörer från alla branscher och med olika bakgrund. Jag fick ett enormt varmt välkomnande och var mycket imponerad över sammanhållningen i min grupp, öppenheten att dela med sig av sina erfarenheter, och välkomnandet så klart. Founders Alliance har redan haft stor betydelse för mitt entreprenörskap, och det är bara början.